Procese de excitare şi relaxare a moleculelor în medii gazoase. 133.01 – Procese fizice în gaze şi în plasmă : Autoreferatul tezei de doctor în fizică - Hîrbu, Arefa (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2016)
Teza este consacrată cercetărilor teoretico-experimentale privind procesele fizice de excitare şi relaxare a moleculelor în medii gazoase. Baza teoretică a tezei este argumentată analiza stadiului actual privind metode de excitare şi relaxare a mediilor gazoase şi a corpurilor solide; cercetarea posibilităţilor de obţinere a plasmei în condiţiile de laborator care evită utilizarea unor dispozitive auxiliare de ionizare preventivă a mediului activ, ceea ce nu cere sincronizarea dintre descărcarea de bază şi momentul cînd ionizarea interstiţiului este maximală.
Keywords: molecule; medii gazoase